Her finner du regnark for omregning av mengder: mengdeweb.xls |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Begrunnelse for valg av mengdeenheter Når vi skal angi mengder i oppskrifter, bør vi i størst mulig grad unngå å benytte teskje (ts) og spiseskje (ss) da det er variasjoner i disse måleenhetene. Men når oppskriftene skal lages i små porsjoner kan det være vanskelig å veie f.eks. 1 gram, derfor er målene oppført i teskjeer osv i parentes der dette er aktuelt. Når vi skal lage større porsjoner og oppskriftene skal ganges opp vil det være naturlig å gange opp vekten tilsvarende. Da bør vi benytte vekt og veie ingrediensene. Tørre ingredienser angis i vekt dvs. gram (g) og kilo (kg). Flytende ingredienser angis i volum dvs. milliliter (ml), desiliter (dl) og liter (l). Nedenfor står en oversikt over mål og vekt for noen av de mest brukte ingrediensene. 1 kg = 10 hg = 1000 g 1 liter = 10 dl = 100 cl = 1000 ml 1 ss = 15 ml 1 ss = 3 ts 1 ts = 5 ml Alle tall er angitt i gram. Tallene kan variere noe p.g.a. fuktighet.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||